Publicat în club de povești

Terapie și tort

„Când tună a tort” nu e prima carte a Patriciei Polacco pe care o citesc, dar pe asta o iubesc de-a dreptul.

E o poveste sublimă, de suflet despre o fetiță și frica ei de tunete, despre o bunică și tehnicile ei magice de terapie și despre un tort cu căpșuni!

Așadar totul începe cu o frică! Ceea ce toți avem, mai ales în aceste zile. Că e de tunet, de întuneric, de înălțime, de găini ce ciupesc, de păianjeni ori de viruși pandemici frica tot frică e. Și ai nevoie de cineva care să te ajute să o învingi. Mi-e tare dragă bunica/babușca Patriciei pentru înțelepciunea ei.

Primul pas: nu ne ascundem din fața fricii, nu ne ferim de ea, nu ne prefacem că nu e

frica

Mai degrabă o definim, corect. Ceea ce uneori eu, cel cu frica nu o pot face obiectiv, corect, așa că am nevoie ca altul să reducă frica/obiectul fricii la proporțiile reale. Știu că deseori acest gen de cuvinte nu ajută. Așa e, dar bunica nu rămîne la ele, căci doar niște cuvinte nu alungă frica.

Pasul doi:

o îmbrățișare strînsă, strînsă de tot, adică prezența ta acolo lângă cel speriat, panicat, anxios este necesară.

bunica terapeut

Pasul 3: o strategie de controlare (cognitivă, să îi zicem) a panicii. Excelent descrisă de bunica cea înțelaptă. TREBUIE să știm ce și cum, cât mai multe elemente ce fac predictibil pericolul ca frica să scadă în intensitate. (cuvântul raar, are deasemenea valoarea li terapeutică – calmul, respirația, lipsa agitației)

cit de departe e

Pasul 4: terapie prin joc/dramă  🙂 . Nu puteam să ratez ocazia, nu-i așa?! Bunica propune ca între numărările ce ajută conținerea fricii, să facă un tort. Dar nu se grăbește să fugă în bucătărie să se apuce, ci o ia așa, ghiduș pe ocolite. Se joacă de-a tortul. Se apucă de adunat ingredientele (nu le are pe niciunele în cămară/frigider –  sic! vezi cultura instant de azi).  Pe toată durata adunării acestora fetița trebuie să reziste fricii de tunet, numărând, aproximând cât de departe e, dar cu niște cuvinte magice  auzite LA FIECARE PAS: Aici sunt copilă! din partea bunicii (însoțire în proces/călătoria de vindecare). Așadar fetița ia ouăle de la o găină tare afurisită și ciupitoare,  laptele de la văcuța ce dă din copite,  din șopronul întunecos ia făină, zahăr, cicolată și apoi culege cocoțată sus pe scară căpșunile. Tortul acesta o provoacă pe fetiță să își înfrunte toate fricile: de găina ce o ciupește, de vaca ce o lovește, de întuneric, de înălțime. Ajung să facă tortul exact când numărătoarea le spune că furtuna e deasupra lor. Joaca continuă: acum la fiecare tunet iau o înghițitură de tort. Celebrând parcă ori făcând în ciudă tunetului. Fricii!

Pasul 5: la final de tot bunica traduce terapia pe limba fetiței. Fetița încă se crede fricoasă. Bunica e cea care o denumește curajoasă amintindu-i câte a făcut, ce piedici a depășit și concluzionând:

  • Tu copilă dragă, ție nu ți-e frică de tunete! Ai prea mult curaj! …. După mintea mea, numai un om tare curajos ar face toate astea!    Cuvinte  simple, clare, oneste, care sunt spuse, după cum precizează autoarea, povestind cu vocea fetiței: uitându-se în ochii mei.

Vă invit la joacă! Da, în momente de frică și panică, noi cei mari trebuie/putem fi de ajutor pentru cei mici oferindu-le prin joacă perspectiva/proporțiile corecte ale pericolului, nu prin a-l diminua ori ignora, ci prin a-i învăța să îl conțină, să îl înfrunte alături de noi.

Iar dacă noi avem nevoie de CINEVA care să ne ajute să îmblânzim frica….. cereți ajutor! Bunici înțelepte există, sub diverse înfățișări!

Autor:

Bună. Mă bucur că ai decis să te opreşti puţin aici. Sunt Ina. Nu îmi place să vorbesc despre mine, dar îmi place să citesc şi să povestesc. Printre toate cele de pe acest blog vei „citi” şi povestea mea. Iubesc poveştile, aşa că haide să citim, să ascultăm, să simţim împreună poveşti. "I have always imagined that paradise will be a kind of library." — Jorge Luis Borges "To learn to read is to light a fire; every syllable that is spelled out is a spark." — Victor Hugo, Les Miserables

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s