Publicat în club de povești

Imaginația, la ce o poți folosi

Începem șirul poveștilor de prin librarii și alte locuri magice, cu o cărticică despre imaginație. Mi s-a părut potrivită alegerea  pentru acest moment al anului. Câteva zile mai sunt până vine peste noi 🙂 școala și îmi doresc un an școlar în care imaginația copilului să fie încurajată, acceptată, premiată în detrimentul memoriei mecanice !! (asta sună deja a filozofie personală sau a clauză de război între mine și un sistem..ehhh, asta e).

Cărticica pe care vi-o recomand oferă, aș putea zice o aplicație practică a imaginației. Spre deosebire de Harold și creionul lui mov (o vom explora și pe aceasta curând), aici imaginația este o unealtă de rezolvare a unei situații de criză. Iepurașul de plus, cel mai bun prieten, jucăria preferată, Tom se pierde. Fără nicio urmă. Oricât îl caută mami, tati și Henry, iepurașul nu e niciunde.

coperta

Mi-e dragă, foarte dragă alegerea autoarei pentru personajul salvator: Bunicul, calm, cititor, înțelept. Acesta nu se apleacă pe sub canapele, nu se agită, nu intră în problemă. Se apleacă însă spre nepot și oferă o soluție. . . altfel.

bunicul.jpg

Copilul acceptă soluția, o pune în practică și restul poveștii este o aventură pe tărâmul imaginației.

Împreună cu Tom cel imaginat, Henry vânează dragoni misterioși sau călătorește printre stele sau escaladează un munte.

Chir și o posibilă criză a momentului de culcare este prevenită de acest joc al imaginației. Băiatul adoarme simțindu-l pe iepuraș alături de el, imaginându-l acolo, lângă el.

Nici nu simți nevoia rezoluției finale, pozitive a poveștii: iepurașul este găsit și adus de poștaș, Bunicului. E un final foarte fericit, dar situația era deja rezolvată. Parcă, parcă mi-aș fi dorit să nici nu fie găsit iepurașul.

Designul cărții e deasemenea inedit. Desenele sunt simple, conturate cu negru pe un fundal sepia, dar pe alocuri apar frânturi din lumea reală, fotografii detaliu ce completează excelent imaginea: frunze, cărți, mâneca unei cămăși, o piesă de șah etc. O îmbinare a realului cu imaginarul sugerată chiar și prin acest design special.

Sper că v-am ispitit îndeajuns să o căutați pe rafturi. Spor la citit! Spor la imaginație!

Autor:

Bună. Mă bucur că ai decis să te opreşti puţin aici. Sunt Ina. Nu îmi place să vorbesc despre mine, dar îmi place să citesc şi să povestesc. Printre toate cele de pe acest blog vei „citi” şi povestea mea. Iubesc poveştile, aşa că haide să citim, să ascultăm, să simţim împreună poveşti. "I have always imagined that paradise will be a kind of library." — Jorge Luis Borges "To learn to read is to light a fire; every syllable that is spelled out is a spark." — Victor Hugo, Les Miserables

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s