Publicat în minibiblioteca, poveşti de suflet, prin librării, recomandări, storytelling

poveștile și noi (despre terapie, povești, emoții, comportamente)

Circulă o zicală la care deseori subscriu și eu: orice poveste poate fi terapeutică, mai puțin poveștile terapeutice. 🙂 Nu intru (deocamdată) în discuția/controversa aceasta, dar vreau să vă ilustrez cum o poveste din cele de toate zilele, scrisă cu drag de copii și fără un manual explicativ anexat, poate face ceea se presupune că face o poveste terapeutică: deschide discuții, traduce pentru copil lumea din jur sau lumea lui interioară, modelează comportamente.

Știți deja că îmi plac mult de tot cărțile lui Eric Carle. Povești simple, animăluțe sau goange drăguțe, desene colorate. Într-un cuvânt: de toate :).

Azi am adaptat(a se citi aici povestit oral, omițând de exemplu partea despre ceas din povestea Buburuzei sau adăugând o GRĂMADĂ de fețe, mutre și sunete) poveștile despre Buburuza(de ce or fi tradus-o Gărgăriță??!!) morocănoasă și Greierele tăcut/timid pentru copii de clasa întâi.

Iubesc tăcerea aceea când îmi aud și inima, când văd ochii mari urmărindu-mi fiecare mișcare și mai ales când reacția (râs, aplauze, interjecții de supărare sau susținere a personajului) umple ca un vulcan sala. de asemenea atenție au  avut parte azi buburuza, dar și greierașul.

O buburuză pusă pe harță devine haios de irațională căutându-și mereu și mereu un partener mai mare de bătaie. Ajunge până acolo încât provoacă o balenă. Umorul situației nu a împiedicat copiii să citească clar comportamentul nepotrivit, neplăcut al micii gângănii. Vocea și atitudinea bătăioasă adăugate pe durata povestirii, cu modestie cred, au adăugat acel extra de farmec, pentru a face povestea să se lipească de inimioarele celor mici.

Nu accept niciodată numirea unor colegi ca fiind … ca buburuza… căci dacă e să discutăm o facem despre comportamente, nu despre persoane. Dar nu înceteează să ma surprindă copiii cu  corectitudinea cu care citesc diverse situații, comportamente. Până acolo încât se auto-identifică verbal și public cu greierașul timid (și eu sunt așa).

Am dezvoltat discuția și am încheiat-o conturând(grosolan, îmi asum eșecul) un buburuzoi plin, nu de buline, ci de sfaturi despre cum să ne comportăm.

Cine și de ce începe o ceartă? Ce faci când te trezești cu fața la cearceaf și îți vine să . . . dai în cineva? Cum răspunzi la provocări?

Iar de altă parte: cum îți faci prieteni? când îți găsești vocea?

Evidentul comportament provocator și bătăios al buburuzei a și încântat, însă fanii au dat imediat nas cu realitatea grupului.

Bineînțeles a rămas loc de adâncire, de exerciții de comunicare/relaționare/ exprimare a emoțiilor. NU acesta afost scopul poveștii. Eu cred că o poveste bună trezește ecouri mai ales atunci când nu e despicată, mărunțită și transformată în predicuță. Mesajul poveștii a prins. A fost clar din reacțiile, răspunsurile, sfaturile copiilor pentru Buburuzoi. Aplicarea la persoana în cauză . . . asta e alta poveste. 🙂20151117_165350

20151117_165407

 

 

Explorarea ceasului/timpului este o altă latură a acestei cărțulii. Eu am ales să mă concentrez pe comportament, dar ulterior…. de ce nu.20151117_165415

 

 

 

 

 

 

uite un detaliu excelent al cărții:20151117_16544620151117_125825-1

Autor:

Bună. Mă bucur că ai decis să te opreşti puţin aici. Sunt Ina. Nu îmi place să vorbesc despre mine, dar îmi place să citesc şi să povestesc. Printre toate cele de pe acest blog vei „citi” şi povestea mea. Iubesc poveştile, aşa că haide să citim, să ascultăm, să simţim împreună poveşti. "I have always imagined that paradise will be a kind of library." — Jorge Luis Borges "To learn to read is to light a fire; every syllable that is spelled out is a spark." — Victor Hugo, Les Miserables

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s