Publicat în minibiblioteca, prin librării, storytelling

Cartea faptelor bune

Pompos titlu am ales, dar …. așa se numește cărticica pe care am creat-o azi împreună cu niște copii foarte creativi, dar mai ales foarte puși pe fapte bune.

Am povestit despre Ursul polar care își arată solidaritatea față de unchiul său ajutându-l la nevoie. Părearea mea proprie și personală: limbajul acestei povești este greoi pentru copiii de o anumită vârstă, iar povestea e oarecum divizată. La o primă citire(dacă nu te lași limitat de titlu) nu e clar ce anume vrea povestea să învețe:

Că fiecare are locul său și deci a tânji după alte locuri nu e bine? Zic asta pentru ca ursul polar visa mereu la păduri și țări calde, iar ursoaica(clar mai înțeleaptă 🙂 ) îi domolește visarea explicându-i că el se potrivește în mediul rece al polului.

Sau, ceea ce vrea titlul să scoată în evidență, deși cuvântul nu apare în poveste și e cam abstract pentru copii, înclinarea spre a face bine, spre a ajuta pe alții a aceluiași urs?

Eu am ales să povestesc accentuând ultima variantă. Iată avantajul(și un principiu totodată din ) storytellingului: că nu trebuie să citești mot-a-mot povestea, ci o poți povesti liber, subliniind unele părți și lăsând ne-accentuate altele.

Am exemplificat apoi, nu eu ci copiii, ce înseamnă o faptă bună (sinonimul ales de mine pentru solidritate). Fascinant ce exemple au dat micuții.

Iar pentru că suntem încă în faza pre-scris, am purces să creăm o carte desenată. Fiecare copil a desenat o faptă bună făcută sau pe care ar dori să o facă el/ea. Eu și doamna învățătoare am notat apoi fapta pe spatele desenului și …. iată cartea.

cartea in pregatire si povestea

                           povestea și cărticica în pregătire

cartea

        ursulețul se plimbă prin cărticiă pentru a cunoaște faptele copiilor

copilul din copac

doua fatpe

pompierul

Vă las să ghiciți ce fapte bune descriu desenele de mai sus :).

Mie personal îmi place mai mult conținutul ei decât coperta, dar … prezentarea trebuia să fie pe măsura faptelor descrise.

Autor:

Bună. Mă bucur că ai decis să te opreşti puţin aici. Sunt Ina. Nu îmi place să vorbesc despre mine, dar îmi place să citesc şi să povestesc. Printre toate cele de pe acest blog vei „citi” şi povestea mea. Iubesc poveştile, aşa că haide să citim, să ascultăm, să simţim împreună poveşti. "I have always imagined that paradise will be a kind of library." — Jorge Luis Borges "To learn to read is to light a fire; every syllable that is spelled out is a spark." — Victor Hugo, Les Miserables

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s