Publicat în poveşti Crăciun, storytelling

Copila de zăpadă

Am primit înainte de Crăciun de la un cititor mai avid ca mine, o carte care m-a ținut pe canapea o după-amiază întreagă. În cel mai plăcut mod, captivată de poveste. Cea scrisă de Eowyn Ivey, Copila de zăpadă, și inspirată de un basm rusesc. Am căutat așadar și basmul (noroc cu internetul) și am găsit diferite versiuni ale finalului acestuia.

Linia poveștii e aceeași: doi bătrâni fără copii, se joacă creând din zăpadă o fetiță pe care o numesc Snegurochka, de la cuvântul care denumește neaua în limba rusă. Fetița are o singură, hai să îi zicem, slăbiciune: se topește la căldură: a soarelui sau a inimii. Și de aici vă puteți imagina versiuni ale finalului basmului: fetița curioasă de foc se topește în apropierea lui, aceeași curiozitate însă despre sentimentele umane o face să experiementeze îndrăgostirea și se topește de căldura inimii, etc…. Finalul e identic în ceea ce privește topirea fetei de zăpadă. Bătrânii însă, deși triști, învață că visele se pot adeveri și deasemenea că magia nu poate dura veșnic. Același final are și povestea lu Eowyn, însă după o umanizare chiar mai profundă a fetei de zăpadă.

Legedenle rusești au găsit totuși o modalitate de a ține fetița în viață aducând-o ca însoțitoare a lui Moș Crăciun(de fapt a personajului echivalent acestuia), în fiecare final de an.

Iată două reprezentări ale Copilei de zăpadă:

snegurochka-e1268034555428

news_17359_n

Eu, nefiind egoistă în ceea ce privește poveștile, am bucurat și copiii școlari azi cu basmul rusesc. Impresionați, la început s-au revoltat contra finalului. Indiferent de versiune îl voiau mai happy-end. Dar, la o a doua analiză, au decretat că versiunea cu îndrăgostitul le place cel mai mult, că adică e mai frumos să te topești de drag, nu de simpla căldură a soarelui 🙂 .

Și, … ne-am pus imaginația la muncă. Am frământat ideea unui om de zăpadă ce prinde viață, ce anume l-ar face să învie, ce ar putea sau nu ar putea face acesta, un nume potrivit, final de poveste în ton sau dimpotrivă în opoziție cu cel al basmului.

20150105_170954

Uau, avem idei de basme minunate. Încă în proces de dospire, vă las să le simțiți aroma:

Într-o zi, eu am construit un om de zăpadă. În noapte aceea, fiind lună plină, el a prins viață. Înzăpezitul, căci așa l-am numit, a nimerit din întâmplare, umblând prin noapte, chiar în blocul meu. Ba chiar în patul meu. După o oră de țipete și spaimă, ne-am împrietenit. Mergeam peste tot împreună: la școală. la cumpărături. Peste tot. De la el eu am învățat tot ce vreau să știu despre trenuri, căci vreau să fiu cel mai deștept inginer de trenuri.

Dar într-o noapte, un hoț a intrat în apartamentul meu. Înzăpezitul a construit în 10 secunde, un tren de alungat hoții. A reușit să ne scape de hoț, așa că eu l-am păstrat pe veci.”

sau:

Odată, demult, o femeie ce locuia la Polul Sud, singură, făcu un om de zăpadă. Nu știu cum, dar cumva din iubirea ei și prietenia pentru acesta, omul de zăpadă a prins viață.

-Vai, ai viață! se minună ea.

-Da și am și un nume, îi răspunse el, Zăpezilă.

Acest om de zăpadă era înalt, puternic și desigur frumos. Era un băiat. Femeia și Zăpezilă s-au distrat împreună cât a fost iarna de lungă. Apoi Zăpezilă i-a explicat că el va trebui să plece. 

-Off, dar ce mult ne-am distrat, a spus femeia. Am o idee ca tu să poți învinge primăvara și vara.

Nu știu cum, din prietenia lor au făcut ca pe cer să apară o mulțime de fulgi de zăpadă. Până și florile se transformară în zăpadă. Așa nu a mai existat nici vară, primăvară sau toamnă. Și ei au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.

Și am încălecat pe-o șa și vi-am spus  . . . viața mea.”

copila de zapda mica

Autor:

Bună. Mă bucur că ai decis să te opreşti puţin aici. Sunt Ina. Nu îmi place să vorbesc despre mine, dar îmi place să citesc şi să povestesc. Printre toate cele de pe acest blog vei „citi” şi povestea mea. Iubesc poveştile, aşa că haide să citim, să ascultăm, să simţim împreună poveşti. "I have always imagined that paradise will be a kind of library." — Jorge Luis Borges "To learn to read is to light a fire; every syllable that is spelled out is a spark." — Victor Hugo, Les Miserables

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s